In 2019 is de eerste module van de Cursus Leghennenhouderij van start gegaan. Deze cursus organiseert Dineke Rietveld in samenwerking met LTO NOP en Agrivaknet. De cursus is speciaal ontwikkeld voor (aankomend) pluimveehouders en bedrijfsleiders van legpluimveebedrijven.
Vroeger werd je veelal pluimveehouder of bedrijfsleider op een pluimveebedrijf als je op een pluimveebedrijf was opgegroeid. Je volgde een pluimveeopleiding en ging aan de slag. Tegenwoordig zien we een groter wordende groep mensen zonder ‘pluimveeachtergrond’ op pluimveebedrijven werken.
Steeds meer kinderen van pluimveehouders kiezen voor een andere richting en worden bijvoorbeeld timmerman, elektricien of werkzaam in de zorg. Soms kruipt het bloed waar het niet gaan kan en kiest deze jonge generatie toch voor een leven als pluimveehouder. Hoewel ze van een pluimveebedrijf komen en de praktijk een goede leermeester is, missen ze een stevige vaktechnische basis.
Een andere ontwikkeling die we zien is dat ‘echte pluimveemensen’ schaars worden en medewerkers – waaronder bedrijfsleiders – van buiten de sector worden aangetrokken. Zo zien we bedrijfsleiders uit andere dierhouderijtakken, met een bedrijfskundige of zelfs een juridische achtergrond. Ook zij missen vaak een vaktechnische basis.
In nagenoeg alle gevallen hebben deze pluimveehouders of bedrijfsleiders al een diploma op zak. Voor hen is het geen optie om voor jaren de schoolbanken in te gaan. Toch realiseren deze zogenaamde zij-instromers zich dat vakmanschap bepalend is voor het behalen van goede resultaten. Een vaktechnische cursus biedt hen de mogelijkheid om in korte tijd specifieke vakkennis op te doen. Daarnaast is het een mooie gelegenheid om ervaringen uit te wisselen met collega’s en experts en ideeën en werkwijzen te toetsen.
Eind vorige jaar organiseerde Dineke Rietveld en Christian Wolbrink (voorzitter Agrivaknet Stuurgroep Pluimveehouderij) een bijeenkomst voor een klein groepje pluimveehouders. Samen dachten ze na over de vorm en de inhoud van een vaktechnische cursus. Het ontwikkelen doet Dineke in afstemming en samenwerking met LTO NOP. Wat minder zichtbaar, maar zeker niet minder belangrijk is de steun van NVP en Avined. Samen zetten we onze schouders onder een passend trainingsaanbod in de pluimveehouderij.
